Frankey

Bear with me


Terwijl veel kunstenaars werk maken met een diepere betekenis, geldt voor Frankey (1977) dat hij graag positief ontregelt en mensen vrolijk maakt. Zijn kunststatement is vooral: lol. Voor Frankey, ook bekend als Streetart Frankey, heeft kunst geen grenzen. Hij streeft ernaar werk te maken dat ‘niet normaal’ is. Wel herkenbaar, maar dusdanig veranderd dat het nieuw wordt. Frankey heet in het dagelijks leven Frank de Ruwe en is opgeleid als industrieel ontwerper.

Geïnspireerd door de Britse graffitikunstenaar Banksy begon Frankey ruim twintig jaar geleden met wat in de streetart-wereld urban inventions heet. Subtiele, humoristische straatkunst die feitelijk illegaal is en die soms weer verdwijnt. Frankey ziet iets op straat en verzint daar iets bij, of hij repareert kapotte dingen met kunst. Een lantaarnpaal, een standbeeld of een verkeersbord met een twist, je komt Frankey in Amsterdam overal tegen. Glimlach gegarandeerd!

Toen Het Parool enkele jaren geleden begon om wekelijks een foto van zijn werk te plaatsen, nam de erkenning voor zijn knap gemaakte creaties enorm toe. Inmiddels exposeert Frankey in internationale steden en maakt hij ook werk in opdracht. Denk bijvoorbeeld aan het beeldje van de overleden burgemeester Eberhard van der Laan bij poptempel Paradiso en het legostandbeeld van André Hazes in Amsterdam.

Over zijn creatie ‘Bear with me’ zegt hij: “Omdat dit werk recht tegenover speelparadijs Kiddieland staat, heb ik geput uit een jeugdherinnering, namelijk het liedje ‘Ik zag twee beren broodjes smeren’. Maar wat is leuker dan smeren? Juist, opeten! De beer zit dus lekker te smikkelen en nodigt met zijn uitgestrekte arm iedereen uit om samen te genieten. Leuk detail, de gezellige beer die de boel ontregelt, draagt dezelfde rode muts waarmee je mij kunt uittekenen.”