Alex Chinneck
Wring ring
Voor de jonge kunstliefhebber: er is een tijd geweest dat mobiele telefoons niet bestonden en dat mensen in telefooncellen op straat konden bellen als ze onderweg waren. De Britse kunstenaar die ‘Wring ring’ maakte, heet Alex Chinneck en is geboren in 1984. Hij kent de telefooncellen uit zijn jeugd en omdat men in Engeland vindt dat ze in het straatbeeld horen, zijn ze niet allemaal verdwenen.
Alex Chinneck is bekend om zijn grootschalige kunstinstallaties in de publieke ruimte, die architectuur en beeldhouwkunst op een speelse, en vaak surrealistische wijze, combineren. Hij transformeert alledaagse objecten en gebouwen in spectaculaire visuele paradoxen. Zo liet hij bakstenen smelten, stenen zweven en gebouwen van vier verdiepingen buigen en openritsen.
De telefooncel in het werk ‘Wring ring’ maakt een draai van 720 graden en maakt deel uit van een serie waarin Chinneck iconisch straatmeubilair transformeert in popart. Terugkerend thema daarbij is dat de kunstenaar ons begrip van vertrouwde objecten en materialen tart. ‘Wring ring’ is een vervolg op zijn geknoopte brievenbus ‘Alphabetti Spaghetti’, die in 2019 van de ene op de andere dag in meerdere Britse steden verscheen.
Voor zijn telefooncel lijkt Chinneck een halve ton metaal in een draaivorm gewrongen te hebben, inclusief de ruitjes die ook meedraaien. Je kunt het werk zien als een speelse toevoeging aan Gelderlandplein, maar ook als een object dat het gewone ongewoon maakt en daarmee de verwachtingen en beperkingen in je denken uitdaagt.