Erwin Wurm
Sumoringer
‘Sumoringer’ van de Oostenrijke kunstenaar Erwin Wurm, geboren in 1954, is onderdeel van een serie hoofdloze figuren. Door de hoofden weg te laten legt Wurm de nadruk op de kleding die hier dient als symbool voor status en identiteit. De aandacht gaat hierdoor niet naar de persoonlijkheid van de mens die de kleding draagt.
Erwin Wurm is bekend om zijn innovatieve en soms speelse benadering van de beeldhouwkunst. Hij noemt zijn werk sociale sculpturen. Wurm verandert alledaagse objecten en situaties in kunstwerken, die zowel humoristisch zijn, als een diepere laag hebben. Hij nodigt je uit om na te denken over de grote sociale en psychologische vraagstukken van onze maatschappij.
‘Sumoringer’ is hier een goed voorbeeld van: het laat zien hoe kleding en uiterlijke kenmerken onze waarneming van andere mensen bepalen. Hoewel het werk geen hoofd heeft, zit het toch vol expressie door de houding en het pak van de sumoworstelaar. Het beeld laat je nadenken over de rol van het uiterlijk en de impact van culturele symbolen in onze samenleving. De keuze voor een sumoworstelaar – die staat voor groot en sterk – in combinatie met het ontbreken van het hoofd, versterkt Wurms boodschap over de manier waarop we aan mensen status en kracht toekennen.